Sposób przygotowania biszkoptów:

Krok 1

Białka umieść w wysokim naczyniu i ubij mikserem na sztywno (zacznij od najniższych obrotów i stopniowo przechodź do najwyższych).

Krok 2

Gdy pianka z białek jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Najlepiej po łyżce.Miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. W ten sposób dodaj cały cukier.

Krok 3

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając ciasto łyżką lub szpatułką.

Krok 4

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do tortownicy. Piecz w 180°C, przez ok 1 godzinę. Po tym czasie wbij patyczek i jeśli nie jest w pełni suchy piecz jeszcze przez 10 – 15 min.

Krok 5

Po upieczeniu pozostaw ciasto przez pierwsze 10 minut do ostygnięcia w tortownicy. Następnie wyjmij ciasto z blachy i przełóż na drewnianą deskę lub talerz do całkowitego ostygnięcia.

Sposób przygotowania kremu:

Krok 1

Kawę zalej ok. 100 ml wrzątku – zaparz pod przykryciem, wystudź do temperatury pokojowej.

Krok 2

Masło wrzuć do miski i ukręć mikserem. Masło powinno być luźne, miękkie i w miarę białe.

Krok 3

Do miski wrzuć jaja i cukier. Włącz mikser na najwyższe obroty i ubijaj około 12-20 minut.

Krok 4

Po ubiciu masy jajecznej i masła powoli połącz te dwa składniki, cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj masę jajeczną partiami do masła.

Nie należy przyśpieszać tego procesu, ponieważ może to doprowadzić do zwarzenia się masy. Po dodaniu całości masy jajecznej do masła krem powinien być jednolity, gładki i puszysty.

Krok 5

Odsącz fusy od kawy przez sitko i dodaj do kremu (możesz zmniejszyć lub zwiększyć jej ilość wedle uznania).

Krok 6

Na koniec dodaj spirytus, ale ostrożnie (nie musisz dodawać całej ilości – jest to kwestia gustu). Wszystko połącz, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.

Końcowe złożenie tortu:

Krok 1

Biszkopt po wystygnięciu przetnij w połowie, tak aby powstały dwa blaty tortu.

Krok 2

Połowę kremu wyłóż na pierwszy blat ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim blatem. Resztę kremu należy rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.

Krok 3

Boki tortu możesz ozdobić na przykład ziarenkami kawy, natomiast do udekorowania górnej jego części, posłuży Ci dołączony do zamówienia SZABLON z tradycyjnym kaszubskim wzorem. Jego użycie jest bardzo proste (przyda Ci się do tego kolorowa posypka, starta na tarce czekolada, cynamon lub inna ulubiona sypka przyprawa do deserów; ważne aby była w innym kolorze niż krem kawowy):

  • Na początek przygotuj element dekoracyjny (wsyp do miseczki, szklanki lub kubeczka).
  • Następnie ustaw szablon nad górną częścią tortu (ustal miejsce, w którym chcesz umieścić wzór).
  • Połóż szablon w ustalonym miejscu (powoli, nie dociskając do kremu).
  • Obsyp szablon przygotowaną wcześniej dekoracją, tak aby pokrył jak najdokładniej widoczny wzór.
  • Złap szablon za część wychodzącą poza obręb tortu i podnieś go ostrożnie do góry, a następnie odłóż na bok (staraj się nie rozsypać części dekoracji, która pozostała na szablonie).
  • Ciesz się tortem ozdobionym pięknym, kaszubskim wzorem. (szablon możesz przetrzeć wilgotną ściereczką, aby usunąć resztki sypkiej dekoracji, a następnie osuszyć; dzięki temu będziesz mógł wykorzystać go jeszcze wiele razy).

Krok 4

Następnie schłodź ciasto w lodówce przez 15-30 minut. Po tym czasie możesz pokroić tort i zacząć świętować przy kubku świeżo zaparzonej kawy. Do tego świetnie posłuży Kaszëbskô moka.

Pobierz przepis

Składniki

Biszkopt:

  • 10 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 kostki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 8 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki kawy sypanej (mielonej)
  • 50 ml spirytusu